fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

JOJOBA

Avtohtoni prebivalci Amerike so jojobo uporabljali proti bolečinam, z njo so zdravili ureznine, otekline, modrice in razne poškodbe. Kadar ni bilo hrane, so jo tudi jedli, njeno olje pa so uporabljali pri pripravi jedi. Z njo so zdravili tudi bolezni lasišča in kože. Danes jojobino olje, ki pravzaprav ni olje, temveč zlato obarvan tekoč vosek, uporabljamo zaradi izjemnih lastnosti.

O Jojobi

Jojoba (Lat.Simmondsiachinensis) poznana tudi po imenu kozji lešnik ali kavina jagoda, uspeva le v najbolj vročih in sušnih pokrajinah. Je lesen, zimzelen, puščavski grm, ki raste v sušnih področjih Kalifornije, Arizone, Mehike in Južne Amerike Je utelešenje trdoživosti in sposobnosti prenašanja zelo stresnih situacij, saj.raste v ekstremnih puščavskih območjih, kjer ponoči prenaša mraz, ki se spusti tudi do ledišča, podnevi pa preživi tudi 45 °C. 

Ima zelo razvejane korenine, ki segajo tudi štiri metre globoko. Svojo hrano zna počrpatii iz skal in peska, vodo pa poiskati v najglobljih plasteh puščave. 

Hrano dobiva s spreminjanjem anorganskih snovi v organske, kar na energijski ravni kaže na neverjetno moč rastline, ki je zmožna snovi transformirati na višje ravni.

Ima dolge dlakave liste in v višino sega do treh metrov. Raste zelo počasi, zrelost doseže šele pri dvanajstih letih. Poznamo moške in ženske rastline jojobe. Moške proizvajajo le pelod, ženske pa imajo neopazne majhne zelene cvetove, iz katerih nastajajo semena, za pridobivanje jojobinega olja oziroma voska. Semena, podobna kavnim zrnom, velika do centimetra in pol, začnejo rasti pri petih letih in ko dozorijo, počijo in padejo na tla.

Semena vsebujejo 50 - 60 % tekočega voska oz. jojobinega olja. Rastlina lahko živi 200 let.

Jojobino olje

Olje pridobljeno iz jojobe, po strukturi pravzaprav ni olje, temveč zlato obarvan tekoč vosek. Ta značilnost ga naredi bolj podobnega kitovemu olju ali človeškemu sebumu (izloček žlez lojnic) kot pa običajnim rastlinskim oljem. Je edina rastlina, katere semena vsebujejo oljnato tekočino, ki je kemično vosek. Voski so estri maščobnih kislin z dolgoverižnimi alkoholi, medtem ko so druga rastlinska olja primarno sestavljena iz tekočih trigliceridov. Ob prisotnosti svetlobe, visoke temperature in svežega zraka se ne pokvari hitro ter ima posledično dolgo življenjsko dobo, tudi do 25 let. Na hladnem se strdi, vendar postane tekoče pri temperaturi 10°C.
Semena vsebujejo 50–60 % tekočega voska ter veliko provitamina A in vitamina E, ki pospešuje prekrvavitev, preprečuje žilne okvare, varuje ožilje, uravnava delovanje spolnih žlez in izboljšuje mišično aktivnost.

Lastnosti in uporaba jojobinega olja

Olje vsebuje kožnemu sebumu podobne sestavine in ima na kožo zanimiv učinek. Sebum je maščoba, ki jo proizvajajo žleze lojnice in se skozi pore izloča na površje kože in lasišča. Njegova glavna vloga je, zagotoviti koži in lasemm vodoodpornost (pomaga preprečevati izgubo vlage) ter jim nuditi zaščito pred negativnimi vplivi iz okolja (sonce, veter, onesnaženost). Ko koži začne sebuma primanjkovati, postane suha, povečajo se tudi kožne gubice. Obratno, če se ga izloča preveč koža postane mastna in prekomerno aknasta. Jojobino olje pomaga pri pomanjkanju sebuma kožo navlažiti in zmanjšati pojav gubic, pri prekomerno mastni koži pa pomaga uravnotežiti stanje kože in jo očistiti. Tako olje jojobe uravnava pH kože in je primerno za vse tipe kože.
Jojobino olje je užitno, vendar se v prebavnem traktu ne prebavi in se zato v nespremenjeni obliki izloči iz telesa. Z uživanjem olja se zmanjšuje apetit, saj imajo semena funkcijo zaviranja apetita. Prav tako pozitivno deluje tudi na naše črevesje, ga čisti in mu olajša prebavo hrane. Olje vsebuje posebne kisline, ki vam lajšajo znake artritisa in revmatizma. Jojobino olje je široko uporabljano v kemični, kozmetični in farmacevtski industriji. Manj znano je, da je jojobino olje tudi fungicid, ki ga lahko uporabimo za odpravljanje plesni.
Izjemna lastnost jojobinega olja je, da ne oksidira in zato nikoli ne postane žarko. Lahko prenaša temperature do 300 °C brez poslabšanja. Ker je bogato z E vitaminom deluje kot antioksidant. Ima dokazano protivnetno delovanje, blaži opekline in srbečico. Kljub svojemu bogastvu olje  koži ne preprečuje dihanja in na otip ni mastno. Kožo vlaži in mehča ter jo naredi mehko in voljno. Zavira staranje in ublaži nastanek prvih gubici.Pomaga tudi pri negi obnohtne kožice, olajša britje, kožo pomirja, neguje razpokane in suhe ustnice ter uspešno odstranjuje ličila. Zato je jojobino olje zelo priljubljena sestavina krem, losjonov, masažnih olj in pilingov.

Jojoba v naravni kozmetiki Centella

Zaradi antioksidativnega delovanja jojobino olje na koži deluje primerljivo s kremami za sončenje z zaščitnim faktorjem 4. Tako je jojobino olje ena od glavnih sestavin v Centellini Kremi za sončenje, ki vsebuje zaščito proti UVA in UVB žarkom ter blago pospešuje porjavitev in pri tem obnavlja hidrolipidni sloj kože ter preprečuje dehidracijo.

Je eno izmed priljubljenih osnovnih olj, najdemo pa ga v mnogih masažnih oljih, kremah, mazilih, je pogosta sestavina losjonov za nego kože, izdelkov za nego kože po britju.

Centella ga uporablja tudi v Vlažilnem mleku za telo BIO ki dobro navlaži kožo in ji da občutek udobja, mehkobo in prožnost. Vlažilno mleko za telo BIO ima certifikata COSMEBIO in ECOCERT (99,1 % vseh sestavin naravnega izvora od tega je 18,4 % vseh sestavin pridobljeno iz ekološkega kmetijstva).
Za negovano kožo, ki z jojobovim oljem dobesedno zažari!

  • v Nekategorizirano

    ALI POZNATE PREDNOSTI MASAŽE OBRAZA?

    ALI POZNATE PREDNOSTI MASAŽE OBRAZA? Jesen  s seboj prinaša svež, suh zrak ter izzive za lepoto vaše kože. V času mrzlih dni je priložnost, da izboljšate čvrstost vaše kože in zmanjšate rdečico. V tem članku bomo raziskali naravno rešitev za učvrstitev vaše kože- masaža obraza. Priporočljivo je, da masažo obraza izvajate skozi vso leto ne...
  • v Nekategorizirano

    KAKO PRIPRAVITI IN ZAŠČITITI KOŽO PRED ZIMSKIM MRAZOM?

    KAKO PRIPRAVITI IN ZAŠČITITI KOŽO PRED ZIMSKIM MRAZOM? KAJ NAŠA KOŽA DOŽIVLJA POZIMI Zima je težko obdobje za našo kožo. Med prazniki in njihovimi presežki ter vremenskimi razmerami je težko imeti sijočo polt. Glavni sovražnik lepe kože je mraz. Dejansko ima koža v hladnih obdobjih bistveno vlogo, kot bariera in termoregulacija. Vendar je podvržen ...
  • v Nekategorizirano

    KAKO SKRBETI ZA SVOJE ROKE POZIMI?

    KAKO SKRBETI ZA SVOJE ROKE POZIMI? Pozimi so naše roke pogosto izpostavljene mrazu, suhosti in zunanjim vplivom. Da bi se izognili nevšečnostim, lahko z nekaj preprostimi dejanj naredim vse, da so naše roke negovane tudi pozimi....
  • v Nekategorizirano

    LEPOTA OČI IN TRETMAJI ZA OČI

    LEPOTA OČI IN TRETMAJI ZA OČI Videz je ena najbolj privlačnih lastnosti obraza in igra ključno vlogo pri izražanju naših čustev in osebnosti. Svetel, spogledljiv videz lahko na drugih pusti trajen vtis. Ključnega pomena je nega občutljivega predela okoli oči, ki je pogosto podvržen znakom staranja, kot so gube, vrečke in podočnjaki....
NA VRH