fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

BRŠLJAN

V antiki so to olesenelo zimzeleno ovijalko posvečali bogovom, v predkrščanski dobi je simboliziral večnost življenja, z njim so med drugim zdravili številne bolezni, danes pa se predvsem uporablja v farmaciji in kot izjemna sestavina pri odpravljanju celulita, tudi v kozmetični industriji.

O bršljanu

Navadni bršljan je olesenela zimzelena ovijalka iz družine bršljanovk, ki doseže dolžino tudi do 50 m. V naravi navadni bršljan živi v tistih gozdovih kjer se v tleh nahaja veliko kalcija. Takšen plezajoči grm lahko zraste do 30 metrov visoko in lahko živi več sto let, njegovo deblo pa ima včasih premer 1 metra.

Njegova botanična zanimivost je heterofilija, kar pomeni, da ima dve različni obliki listov: na necvetočih poganjkih ima tri do pet krpate liste, na cvetočih poganjkih pa imajo listi enostavno listno ploskev. Listi so vednozeleni, usnjati in bleščeči. Nenavaden je tudi čas cvetenja, saj cveti septembra in oktobra. Cvetovi predstavljajo pri nas zadnjo pašo za čebele. Cvetovi so združeni v polkrožna kobulasta socvetja, ki dišijo. Po oploditvi se iz cvetov razvijejo okroglasti plodovi – modro črne jagode, ki so strupene.

Splošno prepričanje, da bršljan srka iz drevesa rastlinski sok, je napačno. Z oprijemalnimi koreninami se samo oprijema, vendar v gozdovih vseeno povzroča škodo, saj se močno razraste po drevesu, krošnji jemlje svetlobo in slabi rast drevesa.

Uporaba bršljana nekoč

Bršljan je zelo znana zdravilna rastlina, ki je lahko ob nepravilni uporabi tudi strupena. Plodove le redko uporabljamo za zdravljenje, ker so strupeni. V ljudskem zdravilstvu so poparek iz bršljanovih listov notranje uporabljali za zdravljenje revme in protina, tuberkuloze vratnih bezgavk ter pri boleznih jeter, vranice in za pospeševanje izločanja žolča.
Bršljanov sok so uporabljali za odstranjevanje bradavic, čaj pa proti rahitisu, zvečanju prostate, pri prehladu, katarju in nosnih polipih. Prav tako so ga uporabljali za lajšanje izkašljevanja, saj mehča izloček (sluz) v pljučih in sprošča krče bronhijev ter olajšuje dihanje.
Zunanja raba bršljanovega prevretka pa se je priporočala za odpravljanje uši in garij in za zdravljenje gnojnih vnetij kože, opeklin, belega toka in nerednega mesečnega perila, pri živčnih bolečinah, vnetju ven in pri škiljenju. V ljudskem zdravilstvu so cvetove, ki so jih namakali v vinu uporabljali za blaženje drisk, glavobola in bolečin v ušesih. Iz listov so kuhali čaj, ki se je uporabljal za zdravljenje katarjev, čiščenje kože, ter zdravljenje revme in čirov.

Uporaba bršljana danes

Danes bršljan s pridom uporabljata kozmetična (proticelulitne kreme) in farmacevtska industrija (sirup proti kašlju). Po dognanjih znanstvene medicine, bršljan deluje sekretolitično in olajšuje izkašljevanje, blaži krče in preprečuje vnetja. Ima to moč, da utekočinja sluz pri trdovratnem, suhem kašlju, pri krčevitem kašlju, oslovskem kašlju in pri spastičnem bronhitisu. Med drugim blaži bolečino, vnetje in oteklino, uravnava imunski sestav in uničuje parazite.
Najpomembnejše farmakološko pomembne sestavine listov bršljana so triterpensaponini (hederasaponini), saponini, ki so rastlinska obramba pred mikrobi in glivicami, s pomočjo encimov pa se po potrebi pretvorijo v dejavno obliko, flavonoidi, ki delujejo predvsem protivnetno in antibiotično,. V homeopatiji pa ga uporabljajo zaradi vsebnosti joda. Sloviti francoski fitoterapevt Maurice Messegue je bršljan hvalil kot najboljše blažilo za bolečine, ki ga lahko najdete tako rekoč na balkonu.

Bršljan v kozmetiki Centella

V sodobni kozmetiki je bršljan sestavina različnih negovalnih krem, losjonov in pripravkov proti celulitu. Še posebej je izjemna uporaba bršljana kot sestavine različnih krem in pripravkov proti celulitu, saj izvlečki bršljana prodrejo globoko v kožo in topijo odvečno maščobo ter tako posledično odstranjujejo celulit.

Centella že od leta 1972 razvija izdelke na naravni osnovi in s kombinacijo izvlečkov iz rastlin ustvarja proizvode, ki na naraven način delujejo in pomagajo koži. Tako je v izdelkih za oblikovanje postave in odpravljanje celulita tudi bršljan, saj vsebuje hederasaponine, ki inhibirajo encime elastina in hialuronana, inhibicija teh encimov pa omogoča nastajanje več molekul elastina in hialuronske kisline, ki skrbita za prožnost in elastičnost kože in sodelujeta v procesih nastajanja kolagena in elastina, kar omogoča boljše delovanje podkožnega tkiva. kar pa je izrednega pomena pri odpravljanju celulita.

Centella uporablja bršljan v kombinaciji z izvlečki centelle asiatice, njivske preslice, fenugreeka ter z magnezijevim kloridom in eteričnimi olji rožmarina, geranije in šipka, ustvarja izdelke, ki na naraven način pomagajo vaši koži in pomagajo pri odpravljanju celulita.

Fascinantna je moč bršljana, ki ga tako rekoč najdemo pred vrati in kjer se ob razkrivanju njegove posebnosti razodene njegova magična moč. Da gre za resnično posebno rastlino, pričajo posvetitve številnim bogovom iz časa antike, ljudem pa še danes predstavlja simbol zdravja, moči in veselja.

 • v Nekategorizirano

  LEPOTA OČI IN TRETMAJI ZA OČI

  LEPOTA OČI IN TRETMAJI ZA OČI Videz je ena najbolj privlačnih lastnosti obraza in igra ključno vlogo pri izražanju naših čustev in osebnosti. Svetel, spogledljiv videz lahko na drugih pusti trajen vtis. Ključnega pomena je nega občutljivega predela okoli oči, ki je pogosto podvržen znakom staranja, kot so gube, vrečke in podočnjaki....
 • v Nekategorizirano

  SERENIBIO POMIRJUJOČA ORGANSKA DERMOKOZMETIKA ZA OBČUTLJIVO, NORMALNO, ATIOPIJSKO ALI KRHKO KOŽO

  SERENIBIO, ORGANSKA DERMOKOZMETIKA PRIMERNA ZA VSAKO KOŽO Serenibio je popolna paleta naravnih, organskih, veganskih in iz pravične trgovine pridobljenih sestavin. Je derma kozmetični tretma izdelav v laboratoriju Roig z izjemno zgodovino. Linija je namenjena pomirjanju vseh tipov kože: normalne, krhke, občutljive, reaktivne oziroma atopične, tako ...
 • v Nekategorizirano

  NASVETI ZA (RES) UČINKOVITO ODSTRANJEVANJE LIČIL

  ZAKAJ JE DOBRO ODSTRANJEVANJE LIČIL NUJNO? Odstranjevanje ličil je dnevna osnova vsake lepotne rutine. Pomembno je odstraniti ličila po celotnem dnevu in s tem koži nuditi učinkovito čiščenje nečistoč, prahu in odmrlih celic. Čiščenje obraza je nujno opraviti vsakodnevno, tudi kadar se ne naličimo! ....
 • v Nekategorizirano

  RDEČICA NA OBRAZU- KAKO JO NA NARAVNI NAČIN ZMANJŠATI?

  KAJ JE VZROK ZA RDEČICO? Kadar koža obraza pordi ali je na določenih mestih celo vijolčasta (lica, nos, čelo, brada) ali kratkotrajno po celotnem obrazu, takrat govorimo o zardevanju. Če se pojav čez čas umiri gre za obrazni eritem. Te kožne rdečice so posledica čezmernega širjenja žil pod povrhnjico. Rdečico obraza lahko povzročijo različni dejavn...
NA VRH