fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

ARGANOVO OLJE

Arganovo olje, je eno najredkejših olj na svetu. Ima izredno blagodejene učinke na kožo in mnoge zdravstvene tegobe. Proces njegove pridelave se še vedno odvija na tradicionalen način, ki je ne samo naporen pač pa tudi precej dolgotrajen. Običajno ga proizvajajo maroške ženske, ki si s tem zagotavljajo samostojnost in finančno neodvisnost.

O Arganiji

Arganija (Argania spinosa) je eno redkih še živečih dreves iz terciarnega geološkega obdobja. Je endemična vrsta drevesa in raste le v polpuščavi doline Sus v jugozahodnem Maroku. Trnjavo in grčasto drevo zraste od osem do deset metrov visoko, njegova življenjska doba pa je 150 do 200 let.

Ovalni listi so dolgi dva do štiri centimetre, cvetovi so majhni in imajo po pet rumeno zelenih cvetnih listov. Do štiri centimetre dolgi sadeži imajo debelo grenko lupino z dišečo sredico neprijetnega okusa. V njej je oreh, v katerem so eden do tri majhna semena bogata z maščobami in vitamini.

Gozdove arganovih dreves so v zadnjih sto letih skrčili za polovico, največ zaradi izsekavanja za izdelavo oglja in urejanja pašnikov. Od leta 1998 sozaščiteni kot UNESCO-va svetovna dediščina.

Zgodovina uporabe arganovega olja

Iz zgodovine je znano dejstvo, da so z maroškim arganovim oljem trgovali že Feničani. V virih ga prvič omenja egipčanski zdravnik Ali Ibn Radouane v 11. stoletju, ki hvali njegove zdravilne lastnosti zoper želodčne težave in bolečine v ušesih.
V 18. stoletju so francoski in ameriški diplomati seznanili Evropo in Ameriko z arganovim oljem, leta1867 pa je maroška delegacija predstavila arganovo olje na svetovni razstavi v Parizu.

Tradicionalna in mukotrpna proizvodnja

Arganovo olje običajno proizvajajo maroške ženske, ki si s tem zagotavljajo samostojnost in finančno neovisnost. Proces pridelave olja se še vedno odvija na tradicionalen način, ki je naporen in dolgotrajen. Za pridobitev enega litra olja je potrebno približno 80 kg plodov in približno 20 ur dela. Ko se arganovi orehi oberejo se z ročnim razbijanjem izloči semena, ki jih potem sušijo na soncu. Procesa trenja orehov se do sedaj še ni uspelo avtomatizirati, ker so dosedanji poskusi avtomatizacije znatno vplivali na kvaliteto, ki je precej upadla. Zato se to še danes opravi ročno, kar pa zahteva veliko časa in človeškega dela. Za prehrambne namene se oreščke na rahlo popraži, medtem, ko se za kozmetične namene uporablja večinoma olje iz nepraženih plodov.

Uporaba arganovega olja danes

Arganovo olje se zaradi svojih učinkov danes uporablja v zdravstvene, kozmetične in tudi v prehrambne namene..

Zdravstveni učinki arganovega olja
Znižuje raven holesterola in lipidov, deluje protivnetno ter vsesplošno krepi odpornost organizma. Zaradi velike količine vitamina E, ki jo vsebuje je olje tudi močan antioksidant. Pogosto se omenja tudi njegov blagodejen učinek na jetra, prebavo in revmatska oboljenja.

Arganovo olje v prehrani
Arganovo olje je pomembna naravna surovina, ki se uporablja v tradicionalni kuhinji, zlasti med maroškimi Berberi. Olje uživajo v vsakdanji prehrani sveže ali ga uporabljajo za praženje. Za zajtrk jedo popečen kruh, ki ga pomakajo v arganovo olje. Arganovo olje, pomešano z mandeljni in medom, daje energijo in moč ter velja za afrodiziak. Arganovo olje z limoninim sokom je aromatičen in zdravilen preliv za solate.

Uporaba v kozmetiki
Danes se arganovo olje uvršča med najpomembnejša anti-age olja v kozmetični industriji, ki ga pogosto poimenuje Maroško olje. Zaradi izjemnih lastnosti in veliki vsebnosti vitaminov, predvsem vitamina E, mineralov, mononenasišenih in polinenasičenih maščobnih kislin (linolna, alfa linolenska, oleinska).in sterolov mu upravičeno rečemo tudi maroško tekoče zlato.
Pri negi problematične in zahtevne kože se uporablja za mnoga stanja. Pomaga pri aknah, izboljša čvrstost in elastičnost kože ter odpravlja in preprečuje nastajanje strij.

Arganovo olje v kozmetiki Centella

Zaradi njegove neverjetne sestave in njegovih anti-age učinkov je arganovo olje nenadomestljiva sestavina certificirano naravnih in ekoloških izdelkov priznane in cenjene francoske kozmetike Centella in Hydraflore. Arganovo olje, ki ga za proizvodnjo le-te uporabljajo v E. V. Roig laboratoriju, izhaja izključno iz ekološkega kmetovanja in je pridobljeno po načelu  pravične trgovine, njegovo poreklo pa je Maroko. Kot sestavina je nepogrešljivo v anti-age izdelkih, 

 • v Nekategorizirano

  RASTLINSKA OLJA

  Kaj je rastlinsko olje? Rastlinska olja so maščobne snovi, pridobljene iz oljnice, torej rastline, katere semena, oreščki ali plodovi vsebujejo lipide. Oljne »macerate« in rastlinska masla imenujemo tudi rastlinska olja…...
 • v Nekategorizirano

  ORGANSKA ETERIČNA OLJA

  Ekološka eterična olja imajo številne prednosti. Na splošno se uporabljajo v aromaterapiji, zelo priljubljena pa so tudi pri kozmetičnih strokovnjakih…...
 • v Nekategorizirano

  Nove verzije – imena – starih izdelkov Centella in Hydraflore

  Laboratoriji Roig v Franciji že 50 let proizvajajo certificirano naravno fito-kozmetiko pod znamko Centella, Hydraflore in zadnje leto tudi Serenibio. V tem dolgem obdobju so se tako v kozmetičnih salonih kot pri strankah uveljavila imena izdelkov, ki so bila v prodaji pod enakim imenom desetletja. Prejšnje leto…...
 • v Nekategorizirano

  Sodelovanje z nami

  Naše podjetje je distributer za področje Slovenije za tri znamke kozmetičnih izdelkov iz Francije, Centella, Hydraflore in Serenibio. Vse tri znamke prihajajo iz Laboratorijev Roig v Perpignanu, Francija, kjer imajo 50 letno tradicijo proizvodnje naravne fito(rastlinske) kozmetike......
NA VRH