fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

ARGANOVO OLJE

Arganovo olje, je eno najredkejših olj na svetu. Ima izredno blagodejene učinke na kožo in mnoge zdravstvene tegobe. Proces njegove pridelave se še vedno odvija na tradicionalen način, ki je ne samo naporen pač pa tudi precej dolgotrajen. Običajno ga proizvajajo maroške ženske, ki si s tem zagotavljajo samostojnost in finančno neodvisnost.

O Arganiji

Arganija (Argania spinosa) je eno redkih še živečih dreves iz terciarnega geološkega obdobja. Je endemična vrsta drevesa in raste le v polpuščavi doline Sus v jugozahodnem Maroku. Trnjavo in grčasto drevo zraste od osem do deset metrov visoko, njegova življenjska doba pa je 150 do 200 let.

Ovalni listi so dolgi dva do štiri centimetre, cvetovi so majhni in imajo po pet rumeno zelenih cvetnih listov. Do štiri centimetre dolgi sadeži imajo debelo grenko lupino z dišečo sredico neprijetnega okusa. V njej je oreh, v katerem so eden do tri majhna semena bogata z maščobami in vitamini.

Gozdove arganovih dreves so v zadnjih sto letih skrčili za polovico, največ zaradi izsekavanja za izdelavo oglja in urejanja pašnikov. Od leta 1998 sozaščiteni kot UNESCO-va svetovna dediščina.

Zgodovina uporabe arganovega olja

Iz zgodovine je znano dejstvo, da so z maroškim arganovim oljem trgovali že Feničani. V virih ga prvič omenja egipčanski zdravnik Ali Ibn Radouane v 11. stoletju, ki hvali njegove zdravilne lastnosti zoper želodčne težave in bolečine v ušesih.
V 18. stoletju so francoski in ameriški diplomati seznanili Evropo in Ameriko z arganovim oljem, leta1867 pa je maroška delegacija predstavila arganovo olje na svetovni razstavi v Parizu.

Tradicionalna in mukotrpna proizvodnja

Arganovo olje običajno proizvajajo maroške ženske, ki si s tem zagotavljajo samostojnost in finančno neovisnost. Proces pridelave olja se še vedno odvija na tradicionalen način, ki je naporen in dolgotrajen. Za pridobitev enega litra olja je potrebno približno 80 kg plodov in približno 20 ur dela. Ko se arganovi orehi oberejo se z ročnim razbijanjem izloči semena, ki jih potem sušijo na soncu. Procesa trenja orehov se do sedaj še ni uspelo avtomatizirati, ker so dosedanji poskusi avtomatizacije znatno vplivali na kvaliteto, ki je precej upadla. Zato se to še danes opravi ročno, kar pa zahteva veliko časa in človeškega dela. Za prehrambne namene se oreščke na rahlo popraži, medtem, ko se za kozmetične namene uporablja večinoma olje iz nepraženih plodov.

Uporaba arganovega olja danes

Arganovo olje se zaradi svojih učinkov danes uporablja v zdravstvene, kozmetične in tudi v prehrambne namene..

Zdravstveni učinki arganovega olja
Znižuje raven holesterola in lipidov, deluje protivnetno ter vsesplošno krepi odpornost organizma. Zaradi velike količine vitamina E, ki jo vsebuje je olje tudi močan antioksidant. Pogosto se omenja tudi njegov blagodejen učinek na jetra, prebavo in revmatska oboljenja.

Arganovo olje v prehrani
Arganovo olje je pomembna naravna surovina, ki se uporablja v tradicionalni kuhinji, zlasti med maroškimi Berberi. Olje uživajo v vsakdanji prehrani sveže ali ga uporabljajo za praženje. Za zajtrk jedo popečen kruh, ki ga pomakajo v arganovo olje. Arganovo olje, pomešano z mandeljni in medom, daje energijo in moč ter velja za afrodiziak. Arganovo olje z limoninim sokom je aromatičen in zdravilen preliv za solate.

Uporaba v kozmetiki
Danes se arganovo olje uvršča med najpomembnejša anti-age olja v kozmetični industriji, ki ga pogosto poimenuje Maroško olje. Zaradi izjemnih lastnosti in veliki vsebnosti vitaminov, predvsem vitamina E, mineralov, mononenasišenih in polinenasičenih maščobnih kislin (linolna, alfa linolenska, oleinska).in sterolov mu upravičeno rečemo tudi maroško tekoče zlato.
Pri negi problematične in zahtevne kože se uporablja za mnoga stanja. Pomaga pri aknah, izboljša čvrstost in elastičnost kože ter odpravlja in preprečuje nastajanje strij.

Arganovo olje v kozmetiki Centella

Zaradi njegove neverjetne sestave in njegovih anti-age učinkov je arganovo olje nenadomestljiva sestavina certificirano naravnih in ekoloških izdelkov priznane in cenjene francoske kozmetike Centella in Hydraflore. Arganovo olje, ki ga za proizvodnjo le-te uporabljajo v E. V. Roig laboratoriju, izhaja izključno iz ekološkega kmetovanja in je pridobljeno po načelu  pravične trgovine, njegovo poreklo pa je Maroko. Kot sestavina je nepogrešljivo v anti-age izdelkih, 

 • v Nekategorizirano

  SIJOČA ​​POLT V SAMO 5 MINUTAH!

  SIJOČA ​​POLT V SAMO 5 MINUTAH! Zdrav sijaj ne pomeni le dobrega počutja v telesu, temveč tudi izžarevanje zdravja in vitalnosti. Je pravo očarljivo bogastvo, ki pritegne pozornost in vzbuja občudovanje.  ...
 • v Nekategorizirano

  ALI POZNATE PREDNOSTI MASAŽE OBRAZA?

  ALI POZNATE PREDNOSTI MASAŽE OBRAZA? Jesen  s seboj prinaša svež, suh zrak ter izzive za lepoto vaše kože. V času mrzlih dni je priložnost, da izboljšate čvrstost vaše kože in zmanjšate rdečico. V tem članku bomo raziskali naravno rešitev za učvrstitev vaše kože- masaža obraza. Priporočljivo je, da masažo obraza izvajate skozi vso leto ne...
 • v Nekategorizirano

  KAKO PRIPRAVITI IN ZAŠČITITI KOŽO PRED ZIMSKIM MRAZOM?

  KAKO PRIPRAVITI IN ZAŠČITITI KOŽO PRED ZIMSKIM MRAZOM? KAJ NAŠA KOŽA DOŽIVLJA POZIMI Zima je težko obdobje za našo kožo. Med prazniki in njihovimi presežki ter vremenskimi razmerami je težko imeti sijočo polt. Glavni sovražnik lepe kože je mraz. Dejansko ima koža v hladnih obdobjih bistveno vlogo, kot bariera in termoregulacija. Vendar je podvržen ...
 • v Nekategorizirano

  KAKO SKRBETI ZA SVOJE ROKE POZIMI?

  KAKO SKRBETI ZA SVOJE ROKE POZIMI? Pozimi so naše roke pogosto izpostavljene mrazu, suhosti in zunanjim vplivom. Da bi se izognili nevšečnostim, lahko z nekaj preprostimi dejanj naredim vse, da so naše roke negovane tudi pozimi....
NA VRH