fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

NJIVSKA PRESLICA

Prekrasna rastlina, ki jo najdemo na njivah, brežinah ter železniških nasipih in v sebi nosi številne magične moči, je s svojo preprostostjo občudovanja vredna. Uporablja se na številnih področjih, v kozmetiki pa pomaga odpravljati celulit. Njivska preslica pri nas znana pod imeni, kot so konjski rep, preslica, fašec, hvost, voščec in žabna. Je resnično posebna rastlina.

O rastlini

Njivska preslica (latisnko Equisetum arvense) je praprotnica, s črno, tanko koreniko, ki se razrašča na široko in globoko. Zgodaj spomladi poženejo iz globoke, členaste korenine nerazvejena plodna stebelca, ki so rjavkaste barve. Na vrhu teh se razvijejo trosovniki in kakor hitro trosi dozore, plodni poganjki odmrejo.

V začetku poletja korenina ponovno požene, tokrat zelena neplodna stebelca, ki so kolenčasta in votla. Iz kolenc stebla rastejo dolgi igličasti listi, ki so na koncu manjši in obrnjeni navzgor.
Njivsko preslico poznamo predvsem kot trdovraten plevel, ki ga je težko zatreti. Tako je tudi ni težko najti, kajti raste ob njivah, po vlažnih in peščenih travnikih močvirjih, jarkih. Zaradi nevarnosti zamenjave z močvirsko preslico se je pri nabiranju priporočljivo izogibati močvirnatim travnikom. Strupene sorodne vrste preslic imajo v nasprotju z njivsko hkrati obe vrsti stebel ali pa klase na steblih z vejicami. Raste po vsej Sloveniji, na vlažnih, ilovnatih travnikih, kjer zraste 30-60 cm v višino. Je rastlina, ki vsebuje največ kremenčeve kisline: 3 do 16 %. Še posebej mlade rastline, imajo več topne kisline.

V njivski preslici je poleg saponina, ki slovi kot dober antiseptik in pospešuje celjenje ran, veliko anorganskih snovi, kalcijevih, kalijevih in natrijevih soli, železa, mangana in magnezija ter magnezijevega, aluminijevega in kalijevega klorida. 
Njivska preslica nima stranskih učinkov, je pa potrebna posebna previdnost, da jo ne zamenjamo s strupeno sorodnico.

Zdravilnost rastline

Zdravilnost te nenavadne necvetnice je opisal že starogrški zdravnik Dioskurid, ki je spisal prvi priročnik o zeliščih na Zahodu. Delo opisuje 600 zdravilnih rastlin pa tudi njihovo praktično uporabo, čas nabiranja in pripravo. S tem pomembnim delom je zaznamoval zahodno medicino vse do zgodnjega srednjega veka. Tako je v priročniku opisal moč Njivske preslice imenovane »konjski rep« s katerim je ustavljal krvavitve, pospeševal izločanje seča in pomirjal kašelj. Njivska preslica je bila dobro znana v starem veku, kjer so v vseh zeliščarskih knjigah hvalili preslico, v novem veku pa so kar pozabili nanjo in sedaj ponovno obujamo njene posebne moči

.
Neverjetna moč te rastline se kaže na številnih področjih saj bi naj pomagala pri krvavitvah, pljučnih boleznih, bronhitisu, tuberkulozi, težavah z želodcem in črevesjem. Priporočajo jo pri dietah saj krepi presnovo in delovanje ledvic, ter tudi pri revmi in bolečinah živcev. Uporablja se za izločanje vode iz telesa, saj je diuretik, kar pomeni da žene na vodo, hkrati pa tudi adstringent in krepčilo, zato se uporablja pri otrocih, ki močijo v posteljo. Ker bi naj krepila delovanje ledvic se uporablja za odplavljanje ledvičnega peska in kamnov.

S čajem preslice naj bi se blažili želodčni čiri, fistule na danki in rakaste čire, saj vsebuje mnogo topljive kremenčeve kisline. Presličin čaj prav tako pomaga čisti kri in učinkovito deluje pri čirih, izpuščajih, lišajih, nečisti koži. Z rednim izpiranjem ust s čajem preslice pa se odpravlja vnetje dlesni in zobne gnilobe.

Kopeli iz preslice krepijo vezivno tkivo in pomagajo pri prekrvavitvi, pri močni menstruaciji in belem toku. Po daljšem jemanju svežega presličinega soka se poveča število rdečih krvničk in kmalu izginejo znamenja slabokrvnosti in kri se zdravo obnavlja. Njivska preslica znižuje krvni tlak, lajša tegobe povezane s krčnimi žilami in popokanimi kapilarami. Zelo učinkovita je pri hujšanju saj odvaja vodo in strupe iz telesa.

Fitoterapevti pogosto priporočajo preslico pri lomljivih kosteh in krčih. Kopeli z dodatkom njene izlužnine naj bi celo pomagale pri zlomljenem hrustancu in ploskih nogah, ob ozeblinah prstov na rokah in nogah, kostnih zlomih ter revmi in putiki.

Njivska preslica v kozmetiki

Njivsko preslico najdemo tudi v raznih kozmetičnih pripravkih, saj se uporablja v izdelkih za boj proti celulitu in gubicam. V ROIG laboratoriju so za kozmetiko Centella na osnovi izvlečka njivske preslice izdelali Gel anti celulit Bio, ki na naraven način pomaga odpraviti celulit in oblikovati postavo.

 • v Nekategorizirano

  RASTLINSKA OLJA

  Kaj je rastlinsko olje? Rastlinska olja so maščobne snovi, pridobljene iz oljnice, torej rastline, katere semena, oreščki ali plodovi vsebujejo lipide. Oljne »macerate« in rastlinska masla imenujemo tudi rastlinska olja…...
 • v Nekategorizirano

  ORGANSKA ETERIČNA OLJA

  Ekološka eterična olja imajo številne prednosti. Na splošno se uporabljajo v aromaterapiji, zelo priljubljena pa so tudi pri kozmetičnih strokovnjakih…...
 • v Nekategorizirano

  Nove verzije – imena – starih izdelkov Centella in Hydraflore

  Laboratoriji Roig v Franciji že 50 let proizvajajo certificirano naravno fito-kozmetiko pod znamko Centella, Hydraflore in zadnje leto tudi Serenibio. V tem dolgem obdobju so se tako v kozmetičnih salonih kot pri strankah uveljavila imena izdelkov, ki so bila v prodaji pod enakim imenom desetletja. Prejšnje leto…...
 • v Nekategorizirano

  Sodelovanje z nami

  Naše podjetje je distributer za področje Slovenije za tri znamke kozmetičnih izdelkov iz Francije, Centella, Hydraflore in Serenibio. Vse tri znamke prihajajo iz Laboratorijev Roig v Perpignanu, Francija, kjer imajo 50 letno tradicijo proizvodnje naravne fito(rastlinske) kozmetike......
NA VRH