fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

BOŽJA TRAVICA TRIPLAT

Triplat poznan tudi kot Grško seno, Sabljasti triplat, Smiljka in Fenugreek je odličen dodatek kremam in serumom, za zaviranje staranja kože, saj s svojimi učinkovinami pospešuje celično aktivnost in koži vrača vitalnost..
V njegovih semenih se nahaja pravo bogastvo rastline, ki navkljub svoji majhnosti zaobjame številna področja človekovega zdravja in je resnično »božja travica«, kot so ga imenovali v naših krajih..

Zgodovina uporabe

Že v antiki je bil Triplat (latinsko ime: Trigonellafoenum-graecum L.) priljubljena zdravilna rastlina pri Egipčanih pa tudi v celotnem Sredozemlju, kjer so ga pogosto gojili. Od Egipčanov, so ga prevzeli Grki, ki so z njim lajšali porode in pospeševali nastajanje materinega mleka, od Grkov so tradicijo gojenja prevzeli Rimljani, zato so rastlini rekli grško seno oz. »foenumgraecum«. V srednjem veku so ga začeli gojiti tudi v srednji Evropi, kjer so njegove moči izkoriščali za mehčanje bul, pri zaprtju in kašlju. V Indiji in Iranu mlado zelišče uporabljajo kot okusno zelenjavo in dodatek mnogim narodnim jedem.

Danes postaja glavna alternativa pri tistih, ki imajo željo normalizirati raven krvnega sladkorja ter holesterola. Prav tako vedno bolj prihajajo v ospredje sestavine, ki krasijo to rastlino.

O triplatu

Je rastlina enoletnica, ki lahko zraste do 60 cm, cveti od junija do julija, vsebuje stročje, ki ima 4 do 20 majhnih, rumeno-rjavih semen, ki v zrelosti dosežejo 3-4 mm in so zelo trdna ter polnega aromatičnega okusa. Rastline vsebujejo veliko sluza (20-45%) med katerim je veliko galaktomanana, ki zmanjšuje verjetnost za nastanek srčnih bolezni. Vsebuje tudi veliko beljakovin (25%) in maščobnega olja (6-10%).

Njegova posebnost je v njegovih semenih, saj poleg sluzi vsebujejo še eterično olje, grenčine, flavonski C-glikozid, sterole, steroidnie saponinie (diozgenin, gitogenin, in sledovi tigogenina) in mineralne snovi, kot so fosfor, železo in kalij.

Da gre za resnično posebno rastlino priča dejstvo, da iz diozgenina, ki ga vsebuje seme te rastline in drugih rastlinskih steroidnih spojin, kemično ali mikrobiološko pridobivajo kortikoidne ženske in moške spolne hormone.

Centella je Triplat uporabila v nočni kremi, ki je zasnovana tako, da zavira staranje kože in učinkovito deluje med spanjem, saj pospešuje celično aktivnost in koži vrača vitalnost. Zato je koža zjutraj nežna, navlažena in prožna.

NA VRH