fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

CELULIT IN NJEGOVO ODPRAVLJANJE

Zakaj se pojavlja na določenih mestih pomarančna koža, kaj lahko sami storimo, da se takšnih posledic znebimo in kako lahko odpravimo težavo, s katero se spopada več kot 80 % žensk starejših od 20 let? 
Celulit je izraz za razporeditev maščobnega in vezivnega tkiva v ženskem podkožju, ki ima lahko za posledico jamičast oz. pomarančast videz površine kože.

Koža

Koža je največji vitalni organ in je sestavljena iz treh osnovnih plasti: povrhnjice, usnjice in podkožja. Povrhnjica je zunanja, najtanjša plast, pod njo je usnjica, ki koži služi kot opora in je sestavljena iz dveh plasti; zgornjo plast sestavlja tanek in rahel sloj kolagenskih vlaken (kolagen je čvrsto vezivno tkivo; beljakovina), spodnjo plast pa sestavljajo kolagenska in elastična vlakna. Tretja plast kože je podkožje, ki ga sestavljajo kolagenska vlakna in maščobne celice, ki tvorijo t.i. površinsko telesno maščobo.

Celulit nadloga žensk

Ključ do razumevanja celulita se skriva v podkožju, ki razkriva uganko, zakaj moški celulita nimajo. Pri moških so razporeditve kolagenskih vlaken v obe smeri pod kotom 45 stopinj , kar tvori mrežasto strukturo, pri ženskah pa so ta vlakna pravokotna na usnjico in tvorijo prekate, v katerih so maščobne celice. Ko se maščobne celice povečajo, je pri moških zaradi mrežaste razporeditve kolagenskih vlaken pritisk na zgornje plasti kože dokaj enakomeren, pri ženskah pa maščobne celice pritiskajo na usnjico in povrhnjico neenakomerno, kar daje koži jamičast vitez. To je celulit. 

Vzroki za nastanek celulita

Poleg ženskega spolnega hormona estrogena, ki je eden glavnih ''krivcev'' za sestavo podkožnega maščobnega tkiva, so med pomembnejšimi dejavniki, ki vplivajo na nastanek celulita dednost, visok odstotek telesne maščobe, staranje in hormoni, Ker žensko telo maščobo večinoma shranjuje v predelu stegen in zadnjice se celulit najhitreje pojavi prav na teh predelih.. S starostjo pa se začne pojavljati tudi v predelu nadlakti in trebuha.

Celulit je normalna značilnost ženskega podkožja. Kdaj se pa ta iz normalne značilnosti prelevi v kritično, pa je odvisno od vsaj dveh pomembnih dejavnikov. Glavni dejavnik povečane izraženosti in vidnosti celulita je visok odstotek telesne maščobe in posledično povečana količina telesne maščobe, kar vodi k motnjam v obtoku krvi in limfe ter posledično do nakopičenja tekočine v tkivu med celicami.

Povečana količina maščobnega tkiva v vezivnih prekatih ne pritiska samo na zgornje plasti kože, pač pa tudi na krvne in limfne žile, zaradi česar se zmanjša pretok krvi in limfe skozi ta področja. Posledično se zmanjša presnova, zaradi slabe prekrvavljenosti in s tem prehranjenosti pride do propadanja že tako oslabljenega vezivnega tkiva v koži. V končni fazi pride še do zatekanja, ko se vezivno tkivo preoblikuje in postane trdo. Navpična kolagenska vlakna v podkožju se skrajšajo, kar pa še dodatno poslabša zunanji videz kože.

Prav tako se celulit z leti povečuje, saj je ženska usnjica najbolj kompaktna med 30 in 40 letom starosti, nato proizvodnja kolagena in elastina upade, zmanjšuje se količina vezivnega tkiva kar ima za posledico tanjšanje in rahljanje usnjice in povrhnjice ter večjo vidnost celulita.

Celulit in telesna teža

Na vidnost in izraženost celulita ne vpliva telesna teža, pač pa odstotek telesne maščobe. Veliko žensk ima pri nizki ali normalni telesni teži visok odstotek telesne maščobe in proporcionalno nizek odstotek mišične mase. To je največkrat posledica napačne prehrane in pomanjkanja telesne aktivnosti.
Prav tako se celulit s hujšanjem ne odpravlja, ker se v teh situacijah samo zmanjšuje količina maščobnega tkiva, kar pa strukture kolagenskih vozlov, v katerih je celulit, bistveno ne spremeni.

Zdrava in uravnotežena prehrana, dovolj gibanja ter zadosten vnos tekočine bistveno pripomorejo k zmanjševanju vidnosti pomarančne kože.

Pomoč pri odpravljanju celulita

Pri odpravljanju celulita si lahko na naraven način pomagate s pestrim izborom kozmetičnih izdelkov Centella, ki so namenjeni posebej za oblikovanje postave in odpravljanje celulita.
Mogočna kombinacija izvlečkov rastlin, kot so centella asiatica, bršljan, njivska preslica, hamamelis ter fenugreek-grško seno v povezavi z magnezijevim kloridom ter eteričnimi olji rožmarina, geranije in šipka pomagajo vašemu organizmu ustvariti kakovostnejša podporna vlakna ter obnovijo elastičnost kože. Ob izboljšani elastičnosti kože in strukturi kolagenskih vlaken se obenem izboljšata tudi mišični tonus ter prekrvavljenost kar pomaga pri odpravljanju pomarančnega videza kože in hkrati zmanjšujejo želen obseg.

 • v Nekategorizirano

  RASTLINSKA OLJA

  Kaj je rastlinsko olje? Rastlinska olja so maščobne snovi, pridobljene iz oljnice, torej rastline, katere semena, oreščki ali plodovi vsebujejo lipide. Oljne »macerate« in rastlinska masla imenujemo tudi rastlinska olja…...
 • v Nekategorizirano

  ORGANSKA ETERIČNA OLJA

  Ekološka eterična olja imajo številne prednosti. Na splošno se uporabljajo v aromaterapiji, zelo priljubljena pa so tudi pri kozmetičnih strokovnjakih…...
 • v Nekategorizirano

  Nove verzije – imena – starih izdelkov Centella in Hydraflore

  Laboratoriji Roig v Franciji že 50 let proizvajajo certificirano naravno fito-kozmetiko pod znamko Centella, Hydraflore in zadnje leto tudi Serenibio. V tem dolgem obdobju so se tako v kozmetičnih salonih kot pri strankah uveljavila imena izdelkov, ki so bila v prodaji pod enakim imenom desetletja. Prejšnje leto…...
 • v Nekategorizirano

  Sodelovanje z nami

  Naše podjetje je distributer za področje Slovenije za tri znamke kozmetičnih izdelkov iz Francije, Centella, Hydraflore in Serenibio. Vse tri znamke prihajajo iz Laboratorijev Roig v Perpignanu, Francija, kjer imajo 50 letno tradicijo proizvodnje naravne fito(rastlinske) kozmetike......
NA VRH