fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

ROŽMARIN

Rožmarin (latinsko Rosmarinus officinalis) velja za sveto zelišče. Najprej se je uporabljal v verskih kultih in v zdravilstvu, šele kasneje je našel svojo pot v kuhinjo. V antični Grčiji je bil rožmarin posvečen grški boginji lepote in ljubezni Afroditi, saj so stari Grki verjeli, da rožmarin daje večno mladost in lepoto.

O rožmarinu

Ta zimzeleni grm, ki mu pravijo tudi »morska rosa« je doma v Sredozemlju in ima rad sončno in toplo lego. Ima igličaste liste, ki so na spodnji strani sive barve. Cvete svetlo modro ali rožnato, listi pa so polni eteričnega olja, ki je bogato s kafro. Njegov planet je Sonce, element, ki mu pripada pa ogenj.

Učinki in uporabnost rožmarina

Številne ljudske pesmi opevajo rožmarin in njegove zdravilne lastnosti. Rožmarin izboljšuje pretok krvi, širi žile, spodbuja in krepi živčni sistem, pomaga  pri izčrpanosti, nizkem krvnem tlaku, slabokrvnosti, srčni nervozi in migreni. Spodbuja rast in obnavlja barvo las, poživlja delovanje jeter in izločanje žolča. Njegovo eterično olje povečuje dotok krvi v nekatere dele telesa, blaži bolečine ter učinkovito zdravi revmo.
Ker vpliva na celotni organizem in krepi srce, je ugodna posledica normalno delovanje srca.

Rožmarin v kozmetiki Centella

Rožmarinovo vodico so za nego kože uporabljale številne kraljice, vendar je zaslovela šele z 72-letno ohromelo ogrsko kraljico Donno Isabello, ki se je s pomočjo rožmarinove vodice pozdravila in tako pomladila, da jo je zasnubil Poljski kralj. Tako je rožmarin zaslovel kot »cvet ogrske kraljice«, destilat iz svežih rožmarinovih cvetov, pa kot eliksir lepote in mladosti. Postal je sestavina enega od prvih destiliranih parfumov, po Donni Isabelli imenovan Ogrska vodica, ki ga kot del svoje pestre ponudbe ponuja spletna trgovina Centella v dveh različicah in sicer Losjon ogrske kraljice Bio in Losjon ogrske kraljice Bio special.

Vsestranskost rožmarina je tako v lepotnih učinkih kakor zdravilstvu ter kulinariki. Njegova posebnost se kaže tudi v tem, da je malokatera rastlina tako prepletena z ljudskim verovanjem in običaji od človekovega rojstva do smrti pri mnogih evropskih narodih, kot prav rožmarin.

NA VRH