fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

IZJEMNA RASTLINA CENTELLA ASIATICA

Centella Asiatica je paradni konj segmenta organske kozmetike Centella. Izvira iz Azije in Oceanije in ima veliko lastnosti, ki se že stoletja uporabljajo v medicinske namene v Indiji in na Kitajskem. V kozmetiki so ROIG laboratoriji kot prvi, leta 1972 uporabili Centello Asiatico v svojih lepotnih formulah.

Centella Asiatica - botanični opis

Centella Asiatica je plazeče zelišče, iz družine Apiaceae. Uspeva na močvirnatih območjih, ki se nahajajo na nadmorski višini okoli 700 metrov. Izvorno raste v Indiji, na Japonskem, Kitajskem, Indoneziji, Južni Afriki, Šri Lanki in Južnem Pacifiku. Nima ne vonja ne okusa. Raste v vodi in okolici vode. Ima majhne lističe v obliki možganov. Cvetovi so beli ali rahlo vijolični, sadeži so majhni in ovalni. Rastlina dozori v 3 mesecih in je uporabna v celoti vključno s koreninami, vendar se v kozmetičnih izdelkih uporabljajo predvsem listi in stebla.

Legendarna rastlina iz Azije

V Aziji, Centella Asiatica raste v močvirnatih območjih Indije, Kitajske in Indonezije in se zaradi svojih številnih lastnosti, uporablja že stoletja v ajurvedski in tradicionalni kitajski medicini.
Legenda pravi, da se je mladi kmet Laos zaljubil v hčerko poglavarja svoje vasi. Ko jo je zaprosil je to njenega očeta tako razjezilo, da je vzel meč in mu z njim ranil uho. Ker je poznal njegov sloves zdravilca mu je dejal, da se lahko poroči z njegovo hčerjo, če se jutri vrne z zaceljenim ušesom. Mladi kmet, je dobro poznal lastnosti Centelle Asiatice, saj je mnogokrat opazoval tigre, ki so se valjali po njej in si tako celili rane. Zato je preživel vso noč ob nanašanju Centelle asiatice na ranjeno uho in se tako
naslednje jutro pojavil v vasi z zaceljenim ušesom. Kot mu je bilo obljubljeno se je sedaj lahko poročil s poglavarjevo hčero in tako se jelegenda o Centelli Asiatici začela širiti.

Rastlinski steber ajurvedske medicine

V Aziji in Evropi, njene lastnosti uporabljamo za upočasnjevanje staranja. V Aziji, Centella Asiatica vključuje kitajsko skrivnost dolgoživosti, (Li Ching-Yun, naj bi z dnevno uporabo rastline v infuzijah in solatah živel več kot 200 let). V Evropi je ta rastlina od 17. stoletja, sestavni del "eliksirja življenja" Elixir Vegetal Grande Chartreuse, ki ga proizvajajo in tržijo člani kartuzijanskega reda.

V Indiji, Kitajski in Indoneziji, so zdravilne lastnosti Centella Asiatica znane že več kot 2000 let. Uporabljaja se za zdravljenje ran, težav s kožo in zdravljenje venskih bolezni. Ajurvedska medicina jo uporablja za regeneracijo živčnih celic in možganov, ker izboljšuje koncentracijo in spomin uporabnikov.
Uporablja se tudi v nekaterih himalajskih regijah, kjer jo jogiji uporabljajo za izboljšanje meditacije. Domnevni učinki na možgane, so se pokazali v zadnjih letih po vsem svetu z več znanstvenimi študijami.
Po vsem svetu, se Centella Asiatica uporablja za zdravljenje pojava gobavosti in je v ta namen predmet mnogih raziskav, zlasti na Madagaskarju, kjer so klinične študije, ki sta jih izvedla dr. Ch. Grimes in P. Boiteau, leta 1942, rezultirale v razvoju zdravila imenovanega Madécasso.
Že vrsto let to azijska rastlino zahodni zeliščarji priporočajo in uporabljajo predvsem za izboljšanje krvnega obtok in zdravljenje krčnih žil.

Znanstveno dokazan lepotni kapital

Številne legende, ki krožijo okoli Centelle Asiatice so v zadnjih letih pripeljale do številnih preučevanj in raziskav s strani mednarodnih raziskovalcev, ki so odkrili pravo zakladnico lepote.
Veliko znanstvenih študij je dokazalo, njene številne lastnosti kot so obnavljanje celic, popravilo tkiva in učinke na mikrocirkulacijo. Profesor Maquart je v raziskavi celo dokazal, da učinkovine v tej izjemni rastlini pomembno vplivajo na sintezo kolagena in popravilo tkiva, in fikcija je tako postala resničnost.

Njene odlične anti-aging lastnosti

Na Šrilanki priljubljen pregovor pravi, da 'dva lista Centelle Asiatice na dan preženeta starost. V kozmetični industriji, so njene lastnosti, neposredno povezane z dvemi njenimi glavnimi sestavinami: saponini in triterpeni. Ker sta topni v vodi ti aktivni sestavini v glavnem najdemo v ekstraktih Centelle asiatice na vodni osnovi.

Kolagen je glavna beljakovina kože, zagotavlja odpornost in elastičnost. S starostjo koncentracija kolagena v tkivu upada, kar privede do staranje kože, ki se odraža v pojavu gub, povešanju kože, izgubi elastičnosti ... Saponini in triterpeni prisotni v celicah Centelle asiatice imajo sposobnost delovanja na sisteme, ki so odgovorni za proizvodnjo kolagena in vodijo do njegove sinteze, kar ne samo, da povečuje njegova proizvodnjo temveč tudi njegovo kakovost v celicah.

Njene druge kreposti

Centella Asiatica ima tudi močan protivnetni učinek in učinek na celjenje ran. Izvlečki tigrove trave se pogosto uporabljajo v skrbi za občutljivo in razdraženo kožo. S stimuliranjem nastajanja kolagena, in tudi fibroblasta, aktivira celjenje in regeneracijo tkiva. Zato se uporablja v kremah za celjenje ran, po sončenju ali po kirurški oskrbi, pa tudi v kremah proti povešanju kože.

Ima tudi učinek na področju boja proti pegam. Dejansko ena od njenih molekul sintetizira madecassosid, ki ima antibakterijske lastnosti zato omeji pritrditev mikroorganizmov na kožo.

Njen zaščitni učinek na ožilje ji daje tudi pomembno učinkovitost, to je lajšanje pojava "težkih nog" dobro znanega predvsem ženskam. Zaradi njenih drenažno odvajalnih učinkov se pogosto uporablja v shujševalnih in anticelulitnih kremah.

Matične celice Centelle Asiatice

Centella Asiatica je bolj poznana v obliki rastlinskih izvlečkov, v zadnjih letih pa je napredek v rastlinski biotehnologiji pripeljale do odkritja drugega lepotnega zaklada: matičnih (izvornih) celic. Rastline naravno vsebujejo izvorne celice v svojih koreninah, listih... Te matične celice, imajo za razliko od človeških sposobnost, da se v nedogled množijo in tvorijo vse dele rastline. Napredek v biotehnologiji je privedel do nastanka tehnik, ki lahko proliferirajo izvorne celice v laboratoriju. Matične celice Centella Asiatice, ki izhajajo iz same rastline, so izjemno sredstvo s pomembnimi lastnostmi. Po svoji naravi, matične celic Centelle Asiatice pomagajo pri ohranjanju in spodbujanju naravnih funkcij matičnih celic kože. Bogate z antioksidanti, so tudi močno sredstvo v boju proti povešanju kože. Dejansko njihova aktivnost v boju proti prostim radikalom stabilizira količine hialuronske kisline z aktiviranjem sinteze. Ta molekula, vir hidracije, je tudi močan spodbujevalec celičnih aktivnost in deluje na elastičnost kože.

Druge znanstvene študije so pokazale, da matične celice iz Centella Asiatica spodbujajo elastičnost krvnih žil in vplivajo na lipolitično dejavnost z vidnim zmanjšanjem maščobnega tkiva.

Raziskave in študije o izvornih celicah se nadaljujejo. Znanstveniki zato še niso končali z odkrivanjem vseh skrivnosti tega izjemnega sredstva.

Centella Asiatica v naših izdelkih

Bilo je med potovanjem po Aziji, ko je Emile Roig spoznal Centello Asiatico in slišal o njenih številnih zdravilnih lastnostih. Na podlagi tega in legend o "tigrovi travi", ki so ga pritegnile je poglobil svoje raziskave in odkrili številne koristi, ki jih ta "azijski trava" ponuja. Očaran z njenimi lastnostmi, se ob vrnitvi v Francijo odloči, da bo iz nje ustvaril paleto kozmetičnih izdelkov, s čimer je nastala znamka Centella.

Centella nudi široko paleto koncentrirane nege s formulami do 60 % ekstrakta Centelle Asiatice, kar nas ločuje od preostalega trga.
Paradni konj naših izdelkov iz "Tigrove trave" je vrhunska certificirano naravna in ekološka anti-age negovalna linija Centella Prestige, ki koži nudi vse kar potrebuje za vzpostavitev lastnih virov, ki odpravijo gubice, obnavljajo kožo in jo obenem naredijo bolj čvrsto.

NA VRH