fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

RASTLINSKA OLJA

Kaj je rastlinsko olje?

Rastlinska olja so maščobne snovi, pridobljene iz oljnice, torej rastline, katere semena, oreščki ali plodovi vsebujejo lipide. Oljne »macerate« in rastlinska masla imenujemo tudi rastlinska olja.

Vsa olja so v različnih razmerjih sestavljena iz treh vrst maščobnih kislin: nasičenih, enkrat nenasičenih in večkrat nenasičenih. Tako so razvrščeni glede na prevladujoče maščobne kisline.

Tehnike pridobivanja rastlinskega olja

Obstajata dva načina pridobivanja rastlinskih olj, eden omogoča ohranjanje naravnega stanja olja, drugi pa omogoča boljši izkoristek:

 • Mehanski in hidravlični tlak: To je najstarejša metoda, tista, ki daje olje najbližje naravnemu stanju. Semena in plodove zdrobimo, nato hladno stisnemo ali rahlo segrejemo pred stiskanjem. Olje nato preprosto filtriramo ali centrifugiramo, da odstranimo delce.

 • Ekstrakcija s kemičnimi topili: materiali se zdrobijo, segrejejo s paro, nato zmešajo s topilom (običajno heksanom), ki ekstrahira olje. Topilo se nato z destilacijo loči od olja, slednje pa je izpostavljeno različnim stopnjam procesa rafiniranja. To je metoda, ki omogoča pridobitev največje količine olja, vendar je kakovost olj nižja in dodatek topila je nesporen. Vsa olja, ki nimajo oznake "deviško" ali "pridobljeno s pritiskom", so pridobljena po tej metodi.

Da bi ohranili vse sestavine in pridobili čim bolj naravno olje, Laboratoriji E.V. Roig uporabljajo olja, pridobljena s prvim hladnim stiskanjem.

Rastlinska olja v kozmetiki

So ena izmed pomembnih sestavin naravne kozmetike, za razliko od inertnih silikonov in mineralnih olj, ki se uporabljajo v tradicionalni kozmetiki, imajo rastlinska olja svoje lastnosti in imajo večjo afiniteto s kožo.

Rastlinska olja zagotavljajo potrebno gladkost za prodiranje aromatičnih molekul in podpirajo, dopolnjujejo in krepijo delovanje eteričnih olj. So bistven adjuvans za uporabo eteričnih olj, lahko pa se uporabljajo tudi samostojno.

Olje za vse tipe in težave kože

Vsa rastlinska olja naravno vsebujejo antioksidante, v večjih ali manjših količinah. Antioksidanti so spojine, ki ščitijo telesne celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Slednji so zelo reaktivne molekule, ki sodelujejo pri procesih staranja kože. Oskrba kože z antioksidanti je torej koristna pri odložitvi pojava znakov staranja. 

Druge lastnosti rastlinskih olj so odvisne od rastline, iz katere izvirajo. Njihove vrline so torej neomejene prav tako tudi njihove številne lepotne uporabe:

- Nega las in nohtov (ricinusovo olje, kokosovo olje, arganovo olje)

- Uravnava sebuma (lešnikovo olje, jojobino olje itd.)

- Nega suhe kože (olje kamelije, bombaža, sezama itd.)

- Popravljanje poškodovane kože (olje sladkega mandlja, baobaba, konoplje itd.)

- Uravnavanje mešane kože (olje konoplje, grozdnih pešk, šipek itd.)

- Čiščenje mastne kože (olje jagodičevja, lovorov list itd.)

- Zaščita kože pred soncem (olje rakitovca, opuncije ipd.)

- Boj proti znakom staranja (svetlinovo olje, pšenični kalčki itd.)

Rastlinska olja v izdelkih Centella

Ekološka rastlinska olja

Vsa rastlinska olja, ki jih uporabljajo Laboratoriji E.V.ROIG, z izjemo olja pšeničnih kalčkov (25% v Maska Hidracija+), so certificirana organska in kontrolirana s strani ECOCERT-a, torej pridobljena iz rastlin iz "ekološke" pridelave brez uporabe pesticidov ali kemičnih gnojil.

Ekološka rastlinska olja zagotavljajo zelo kakovostne izdelke, bogate z maščobnimi kislinami in vitamini. Rastlinska olja iz tradicionalnega kmetijstva so dejansko manj "čista", zaradi kemične obdelave rastlin. Uporaba organskih rastlinskih olj, zajamčeno brez nečistoč, nam je omogočila razvoj linije izdelkov za občutljivo in nežno kožo na osnovi rastlinskega olja šipka: linija Rose Caresse.

Deviška olja prvega hladnega stiskanja

Rastlinska olja, ki jih uporabljamo, so iz prvega hladnega stiskanja, torej gre za olje, pridobljeno po prvem mehanskem hladnem stiskanju.

Olja, ki se uporabljajo v formulah laboratorijev E. V. ROIG, se imenujejo tudi "deviška olja", rastlinska olja, ki izvirajo iz enega semena ali enega ploda in so očiščena z mehanskimi sredstvi brez dodajanja kemičnih snovi.

Rastlinska olja iz pravične trgovine

V laboratorijih ROIG uporabljamo rastlinska olja iz ekološke pravične trgovine, ki spoštujejo ESR standard ECOCERT. Vsako od različnih olj, ki jih uporabljamo, je predmet lastnega projekta za družbeni, ekološki in gospodarski napredek držav v vzponu ali v razvoju. Tako nam formulacija izdelkov Centella, Hydraflore in Serenibio omogoča podporo več tržnih kanalov rastlinskih olj:

Argan (Maroko) – Krema Centella Lifting

Baobab (Mali) – Centella Men krema proti staranju

Sezam (Mali) – negovalno olje Centella Relax

Lešnik (Turčija) – serum za mastno kožo, kot sta Serum Hidracija+ in Serum za ravnovesje

Karitejevo maslo (Mali) – Krema Hidracija+

 • v Nekategorizirano

  ORGANSKA ETERIČNA OLJA

  Ekološka eterična olja imajo številne prednosti. Na splošno se uporabljajo v aromaterapiji, zelo priljubljena pa so tudi pri kozmetičnih strokovnjakih…...
 • v Nekategorizirano

  Nove verzije – imena – starih izdelkov Centella in Hydraflore

  Laboratoriji Roig v Franciji že 50 let proizvajajo certificirano naravno fito-kozmetiko pod znamko Centella, Hydraflore in zadnje leto tudi Serenibio. V tem dolgem obdobju so se tako v kozmetičnih salonih kot pri strankah uveljavila imena izdelkov, ki so bila v prodaji pod enakim imenom desetletja. Prejšnje leto…...
 • v Nekategorizirano

  Sodelovanje z nami

  Naše podjetje je distributer za področje Slovenije za tri znamke kozmetičnih izdelkov iz Francije, Centella, Hydraflore in Serenibio. Vse tri znamke prihajajo iz Laboratorijev Roig v Perpignanu, Francija, kjer imajo 50 letno tradicijo proizvodnje naravne fito(rastlinske) kozmetike......
NA VRH