fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

RASTLINSKA OLJA

Kaj je rastlinsko olje?

Rastlinska olja so maščobne snovi, pridobljene iz oljnice, torej rastline, katere semena, oreščki ali plodovi vsebujejo lipide. Oljne »macerate« in rastlinska masla imenujemo tudi rastlinska olja.

Vsa olja so v različnih razmerjih sestavljena iz treh vrst maščobnih kislin: nasičenih, enkrat nenasičenih in večkrat nenasičenih. Tako so razvrščeni glede na prevladujoče maščobne kisline.

Tehnike pridobivanja rastlinskega olja

Obstajata dva načina pridobivanja rastlinskih olj, eden omogoča ohranjanje naravnega stanja olja, drugi pa omogoča boljši izkoristek:

 • Mehanski in hidravlični tlak: To je najstarejša metoda, tista, ki daje olje najbližje naravnemu stanju. Semena in plodove zdrobimo, nato hladno stisnemo ali rahlo segrejemo pred stiskanjem. Olje nato preprosto filtriramo ali centrifugiramo, da odstranimo delce.

 • Ekstrakcija s kemičnimi topili: materiali se zdrobijo, segrejejo s paro, nato zmešajo s topilom (običajno heksanom), ki ekstrahira olje. Topilo se nato z destilacijo loči od olja, slednje pa je izpostavljeno različnim stopnjam procesa rafiniranja. To je metoda, ki omogoča pridobitev največje količine olja, vendar je kakovost olj nižja in dodatek topila je nesporen. Vsa olja, ki nimajo oznake "deviško" ali "pridobljeno s pritiskom", so pridobljena po tej metodi.

Da bi ohranili vse sestavine in pridobili čim bolj naravno olje, Laboratoriji E.V. Roig uporabljajo olja, pridobljena s prvim hladnim stiskanjem.

Rastlinska olja v kozmetiki

So ena izmed pomembnih sestavin naravne kozmetike, za razliko od inertnih silikonov in mineralnih olj, ki se uporabljajo v tradicionalni kozmetiki, imajo rastlinska olja svoje lastnosti in imajo večjo afiniteto s kožo.

Rastlinska olja zagotavljajo potrebno gladkost za prodiranje aromatičnih molekul in podpirajo, dopolnjujejo in krepijo delovanje eteričnih olj. So bistven adjuvans za uporabo eteričnih olj, lahko pa se uporabljajo tudi samostojno.

Olje za vse tipe in težave kože

Vsa rastlinska olja naravno vsebujejo antioksidante, v večjih ali manjših količinah. Antioksidanti so spojine, ki ščitijo telesne celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Slednji so zelo reaktivne molekule, ki sodelujejo pri procesih staranja kože. Oskrba kože z antioksidanti je torej koristna pri odložitvi pojava znakov staranja. 

Druge lastnosti rastlinskih olj so odvisne od rastline, iz katere izvirajo. Njihove vrline so torej neomejene prav tako tudi njihove številne lepotne uporabe:

- Nega las in nohtov (ricinusovo olje, kokosovo olje, arganovo olje)

- Uravnava sebuma (lešnikovo olje, jojobino olje itd.)

- Nega suhe kože (olje kamelije, bombaža, sezama itd.)

- Popravljanje poškodovane kože (olje sladkega mandlja, baobaba, konoplje itd.)

- Uravnavanje mešane kože (olje konoplje, grozdnih pešk, šipek itd.)

- Čiščenje mastne kože (olje jagodičevja, lovorov list itd.)

- Zaščita kože pred soncem (olje rakitovca, opuncije ipd.)

- Boj proti znakom staranja (svetlinovo olje, pšenični kalčki itd.)

Rastlinska olja v izdelkih Centella

Ekološka rastlinska olja

Vsa rastlinska olja, ki jih uporabljajo Laboratoriji E.V.ROIG, z izjemo olja pšeničnih kalčkov (25% v Maska Hidracija+), so certificirana organska in kontrolirana s strani ECOCERT-a, torej pridobljena iz rastlin iz "ekološke" pridelave brez uporabe pesticidov ali kemičnih gnojil.

Ekološka rastlinska olja zagotavljajo zelo kakovostne izdelke, bogate z maščobnimi kislinami in vitamini. Rastlinska olja iz tradicionalnega kmetijstva so dejansko manj "čista", zaradi kemične obdelave rastlin. Uporaba organskih rastlinskih olj, zajamčeno brez nečistoč, nam je omogočila razvoj linije izdelkov za občutljivo in nežno kožo na osnovi rastlinskega olja šipka: linija Rose Caresse.

Deviška olja prvega hladnega stiskanja

Rastlinska olja, ki jih uporabljamo, so iz prvega hladnega stiskanja, torej gre za olje, pridobljeno po prvem mehanskem hladnem stiskanju.

Olja, ki se uporabljajo v formulah laboratorijev E. V. ROIG, se imenujejo tudi "deviška olja", rastlinska olja, ki izvirajo iz enega semena ali enega ploda in so očiščena z mehanskimi sredstvi brez dodajanja kemičnih snovi.

Rastlinska olja iz pravične trgovine

V laboratorijih ROIG uporabljamo rastlinska olja iz ekološke pravične trgovine, ki spoštujejo ESR standard ECOCERT. Vsako od različnih olj, ki jih uporabljamo, je predmet lastnega projekta za družbeni, ekološki in gospodarski napredek držav v vzponu ali v razvoju. Tako nam formulacija izdelkov Centella, Hydraflore in Serenibio omogoča podporo več tržnih kanalov rastlinskih olj:

Argan (Maroko) – Krema Centella Lifting

Baobab (Mali) – Centella Men krema proti staranju

Sezam (Mali) – negovalno olje Centella Relax

Lešnik (Turčija) – serum za mastno kožo, kot sta Serum Hidracija+ in Serum za ravnovesje

Karitejevo maslo (Mali) – Krema Hidracija+

 • v Nekategorizirano

  NASVETI ZA (RES) UČINKOVITO ODSTRANJEVANJE LIČIL

  ZAKAJ JE DOBRO ODSTRANJEVANJE LIČIL NUJNO? Odstranjevanje ličil je dnevna osnova vsake lepotne rutine. Pomembno je odstraniti ličila po celotnem dnevu in s tem koži nuditi učinkovito čiščenje nečistoč, prahu in odmrlih celic. Čiščenje obraza je nujno opraviti vsakodnevno, tudi kadar se ne naličimo! ....
 • v Nekategorizirano

  RDEČICA NA OBRAZU- KAKO JO NA NARAVNI NAČIN ZMANJŠATI?

  KAJ JE VZROK ZA RDEČICO? Kadar koža obraza pordi ali je na določenih mestih celo vijolčasta (lica, nos, čelo, brada) ali kratkotrajno po celotnem obrazu, takrat govorimo o zardevanju. Če se pojav čez čas umiri gre za obrazni eritem. Te kožne rdečice so posledica čezmernega širjenja žil pod povrhnjico. Rdečico obraza lahko povzročijo različni dejavn...
 • v Nekategorizirano

  5 NASVETOV ZA PRIPRAVO KOŽE NA SONČENJE

  ZAKAJ DOBRO NAVLAŽITI KOŽO PRED SONČENJEM? Z najbolj pričakovani letnim časom poletje je izjemnega pomena, da svojo kožo pripravite tako, da jo vzdržujete dobro hidrirano....
NA VRH