fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

NARAVNA KOZMETIKA

Naravna kozmetika v zadnjih letih beleži velik porast priljubljenosti. Koristi naravnih zelišč na telo in kožo, skupaj z ohranjanjem okolja, sektorju naravne kozmetike omogočajo, da najdejo svojo pot do src vedno večjega števila potrošnikov.

Narava, zakladnica koristi za telo in zdravje

Naraven kozmetični izdelek je sestavljen iz rastlinskih ali mineralnih sestavin. Učinkovitost naravne kozmetike je torej rezultat naravnih sredstev, oziroma njihovih naravnih ekstraktov in jih ne sintetizira človek. Tako anti-aging kreme, vlažilci, naravni izdelki za hujšanje, dobijo svoje lastnosti iz množice sredstev, ki nam jih ponuja narava.

Naravna kozmetika se močno razlikuje od konvecionalne kozmetike.
Čeprav sta obe vrsti kozmetike regulirani z evropsko direktivo o kozmetičnih izdelkih, so med njima pomembne razlike.

Izvor surovin

Prvo razlikovanja med konvencionalno in naravno kozmetiko je na podlagi izvora surovin. V tako imenovani tradicionalni kozmetiki so izdelkih izdelani iz sintetičnih sestavin, včasih iz živalskih izdelkov ali olj in mineralnih voskov, kot sta vazelin in parafin, predvsem pa iz sestavin pridobljenih iz naftnih derivatov. Prav tako so proizvodni procesi podobni tistim v petrokemični industriji.
V naravni kozmetiki, so surovine pridobljene izključno iz rastlin in mineralov bogatih z esencialnimi maščobnimi kislinami, z vitamini in naravnimi aktivnimi sestavinami prisotnimi v telesu.
Vendar pa lahko proizvodni procesi prihajajo iz konvencionalnega kmetijstva, ki omogoča uporabo umetnih  gnojil in pesticidov.

Različni vplivi na zdravje

Konvencionalni kozmetični izdelki, so nemalokrat škodljivi za kožo, komedogeni (lahko povzročajo akne) in dražijo kožo. Tvorijo površinski sloj, ki koži preprečuje dihanje kože. Poleg tega pa vsa tveganja še niso znana. Destilirana voda, ki se uporablja za proizvodnjo nima nobenih posebnih koristnih lastnosti.
Naravna kozmetika predstavlja varnejšo izbiro, saj so njene molekule bolj podobne molekulam prisotnim v človeškem telesu. V proizvodnji se uporabljajo izvirske vode, cvetne ali sadne vode, ki vsebujejo aktivne sestavine. Rastline človek uporabljajo od začetka svojega obstoja, vendar obstaja negotovost glede ostankov kemičnih pomožnih snovi iz konvencionalnega kmetijstva.

Različni vplivi na okolje

Naravna kozmetika je okolju bolj prijazna od konvencionalne kozmetike, ki pušča posledice na okolju zaradi intenzivnega lova, kot je na primer lov na kite in krčenja gozdov. Vendar pa pridobivanje surovin iz konvencionalnega kmetijstva, ne preprečuje uporabe mineralnih gnojil in pesticidov.

Naravna kozmetika in organska kozmetika

Naravna kozmetika ne določa načina proizvodnje ali pridelave njenih sestavin. Tako lahko naravne sestavine prihajajo iz intenzivnega kmetijstva, kar pa ne zagotavlja neuporabe pesticidov ali drugih kemičnih reagentov. Ostanke le teh pa je mogoče najti tudi v končnem izdelku.
Za boljše usmerjanje in obveščanje potrošnikov, so bile ustvarjene oznake in certifikati na podlagi katerih smo se v E. V. Roig laboratorijih usmerili v organsko (ekološko) kozmetiko.

NA VRH