fbpx

POZABLJENO UPORABNIŠKO IME ALI GESLO?

USTVARI RAČUN

OZNAKE IN CERTIFIKATI

COSMEBIO® je strokovno združenje proizvajalcev naravne, ekološke in organske kozmetike, ustanovljeno leta 2002, ki danes združuje in povezuje že preko 400 proizvajalcev tako v Franciji kot tudi v drugih državah. Vse od ustanovitve spodbuja in promovira naravno in organsko kozmetiko narejeno iz sestavin pridobljenih na način ekološkega kmetijstva in razvito z uporabo zelenih tehnologij.

Temeljna načela COSMEBIO združenja

Da bi potrošnikom zagotovili in ponudili uporabo kozmetičnih izdelkov, ki spoštujejo človeka in okolje, je COSMEBIO postavil temelje pravega ekološkega pristopa k proizvodnji kozmetike.
Trije stebri Cosmébio kozmetike so:

 1. spoštovanje do človeka, etika in družbena odgovornost
 2. spodbujanje nadaljnih znanstvenih raziskav in spremljanje ter nadzor prozvodnih praks
 3. spoštovanje do narave in do biotske raznovrstnosti s podpiranjem ekološkega kmetovanja

Oznake COSMEBIO

COSMEBIO ponuja dve oznaki, ki ustrezata dvema ravnema certificiranja, in zagotavljata naravno in ekološko kakovost izdelka. Tako, organsko certificiran izdelek z oznako ECO v svoji formuli vsebuje:

 1. Vsaj 95 % naravnih sestavin, ali sestavin pridobljenih iz naravnih virov
 2. Vsaj 50 % rastlinskih sestavin, ki so proizvedene na način ekološkega kmetovanja
 3. Vsaj 5 % vsebine izdelkov izvira iz ekološkega kmetijstva

Opomba: Kozmetika pogosto vsebuje 50 do 80 % vode, ki ne more biti certificirana kot organska

Izdelki certificirani z oznako BIO v svoji formuli vsebujejo

 1. vsaj 95 % naravnih sestavin, ali sestavin pridobljenih iz naravnih virov
 2. vsaj 95 % rastlinskih sestavin, ki so proizvedene na način ekološkega kmetovanja
 3. vsaj 10 % vsebine izdelkov izvira iz ekološkega kmetijstva

Opomba: Kozmetika pogosto vsebuje 50 do 80 % vode, ki ne more biti certificirana kot organska

Oznaka na izdelku mora vsebovati:

 1. navedbo odstotkov posameznih sestavin,
 2. napis »Cosmétique écologique et biologique« (Ekološka in naravna kozmetika) ter navedbo uradne institucije, pooblaščene za podeljevanje certifikata »Fabrication certifiée par Ecocert«
 3. z zvezdico označene biološko pridelane sestavine

Centella, blagovna znamka, ki spoštuje COSMEBIO standarde

Kot člani združenja COSMEBIO, EV ROIG Laboratoriji, prek svojih blagovnih znamk Centella, Hydraflore in Serenibio ponujajo več kot šestdeset kozmetičnih izdelkov, ki  spoštujejo COSMEBIO standarde in so certificirane s strani ECOCERT-a, kot BIO ali ECO.
Prednost dajemo eteričnim oljem, rastlinskim oljem, rastlinskim izvlečkom in cvetličnim vodam pridobljenim na način ekološkega kmetovanja.
S tem pristopom, ROIG laboratorij združuje naravne lastnosti rastlin, s tehnološkim napredkom na področju okolju prijazne "zelene kemije".

Med vodilne izdelke naših znamk Centella in HYDRAFLORE s certifikatom BIO sodijo:

Losjon ogrske kraljice
Krema bogata z arganovim oljem iz Maroka ( nagrada za inovacije leta 2008)
Dnevna krema iz karitejevega maslo iz Malija (nagrada za inovacije leta 2008)
Revitalizacijska krema proti gubam za zrelo kožo iz naše kozmetične linije za aktivno nego zrele kože

ECOCERT Certificiranje

Organizacija ECOCERT je bila ustanovljena v Franciji leta 1991 in danes preko svojih 23 uradov širom sveta opravlja nadzor v 80 državah in je tako ena največjih tovrstnih inštitucij na svetu.
Pokriva 70% trga organskih izdelkov v Franciji in 30% v svetovnem merilu.
ECOCERT je neodvisna inštitucija, kateri je avtoriteto podelila država Francija, z namenom podeljevanja certifikatov tistim znamkam ki izpolnjujejo pogoje.

ECOCERT: več kot funkcije akreditiranega certifikacijskega organa

Ecocertu je od ustanovitve uspelo bistveno spremeniti sektor ekološkega naravi prijaznega kmetovanja. Njegova vloga daleč presega funkcijo enotnega overitelja. Organizacija je dejavna na vseh področjih, povezanih z ekološkim kmetijstvom in industrijo, ki je odvisna od njega.
Za zagotovitev popolne skladnosti s specifikacijami certifikatov, Ecocert opravlja nenapovedane nadzore, ki se izvajajo v strateških trenutkih proizvodnega procesa.
Vsako leto sta izvedena dva nenapovedana obiska v katerih nadzirajo celoten proizvodni proces, vse od nabave surovin.
Poleg seznama, ki že vnaprej prepoveduje veliko število problematičnih sestavin, organizacija za podeljevanje certifikatov strogo nadzoruje surovine, pregleduje njihovo sestavo, sledljivost in metode proizvodnje ter način predelave in konzerviranja. Vse našteto mora biti v skladu z ekološkimi zahtevami iz okvirnih priporočil.

Pri Centelli smo zvesti specifikacijam Ecocert/Cosmebio

Od leta 2002, so izdelki Centella in Hydraflore certificirani, kot naravni ali organski s strani ECOCERT-a, kar odraža zavezanost laboratorijev Roig k naravni in organski kozmetiki. Izbira potrošnikov je tako lažja, saj imajo zagotovilo da gre za kozmetiko brez kakršnekoli kemične sestavine, kot so parabeni, silikoni, parafin ali umetnih dišav, ki lahko škodujejo telesu ali ne prinašajo nobenih trajnih koristi v lepotni negi.

Vse naše lepotne tretmaje načrtujemo z istim ciljem: doseči  vidne rezultate na koži naših strank. To je razlog, zakaj je naša kozmetika zelo koncentrirana z naravnimi aktivnimi sestavinami iz skrbno izbranih rastlin. To načelo nam omogoča, da razvijemo kozmetične 'Made in France' učinkovitosti priznane zunaj francoskih meja.

Kozmetika izdelana v Franciji

Vse od razvoja do distribucije, skozi načrtovanje, izdelavo in pakiranje je kozmetika Centella, Hydraflore in Serenibio v celoti izdelana v naših laboratorijih EV Roig, s sedežem v Franciji, v mestu Perpignan.

Tako je celotna proizvodna veriga, od izbire kakovostnih surovin do odpreme končnih izdelkov, v celoti pod nadzorom našega laboratorija. Poleg tega, zahvaljujoč oddelku za raziskave in razvoj ter njegovi neposredni vključenosti v družbo, skozi  izdelke potrošniku nudimo naših 40 let strokovnega znanja francoske fito-aromatične kozmetike. Našim strankam zagotavljamo boljšo sledljivost kozmetike, strokovno znanje in francosko proizvodnjo.

Francoska proizvodnja kozmetike: jamstvo za kakovost

Francoska proizvodnja kozmetike globalno uživa vodilni položaj v tem segmentu. Za mnoge države so kozmetika in parfumi, proizvedeni v Franciji, simbol razkošja in kakovosti. Svetovno znani in cenjeni dolgoletni francoski know-how na tem področju, se odraža v številnih inovacijah in francoskih patentih na letni ravni.

Francoska proizvodnja: strog nadzor zagotavlja njeno kakovost

Francoska organska kozmetična industrija je strogo nadzorovana in regulirana z vzpostavljanjem mehanizmov, ki zagotavljajo kakovost, varnost in verodostojnost njenih izdelkov. Kozmetični izdelki morajo biti proizvedeni v skladu s strogimi specifikacijami. Tako so francoska kozmetična podjetja redno preverjana s strani zunanjih organov, z namenom zagotovitve ustrezne skladnosti z Evropsko kozmetično direktivo 1223/2009. Ta nadzor zagotavlja tudi preglednost in verodostojnost posredovanih informacij za potrošnike. Kozmetika izdelana v Franciji je kozmetika z jamstvom.

ROIG laboratoriji - dokazane izkušnje v francoski naravni in organski kozmetiki

Od leta 1972, Roig laboratoriji oblikujejo in izdelujejo naravno kozmetiko pod francosko blagovno znamko Centella. Preko tega naravnega spektra, ki deli naše vrednote in prepričanja, z lokalno proizvodnjo našim strankam zagotavljamo mojstrstvo in strokovno znanje celotne proizvodne verige. To jamstvo izhaja iz več kot 50 let kakovosti in učinkovitosti naših izdelkov.

Nekateri potrošniki zmotno menijo, da je vsa kozmetika, ki se prodaja v EU, brez preizkusov na živalih, vendar temu ni tako. Čeprav je EU sprejela zakonodajo, ki prepoveduje teste na živalih za kozmetiko in kozmetične sestavine, kljub temu v zakonodaji obstajajo vrzeli. Izdelki testirani na živalih v drugih državah, na primer na Kitajskem se lahko prodajajo v EU, če se podatki o preskusih na živalih od drugod ne uporabljajo za preverjanje varnosti kozmetike v EU. Poleg tega se nekatere kemikalije lahko preskušajo na živalih iz tako imenovanih okoljskih ali varnostnih razlogov.

PETA verjame, da nobena žival ne sme trpeti in umreti za novo šminko ali milo, zato ne dovoljuje, da bi njihov logotip uporabljale družbe ali blagovne znamke, ki so dovolile teste na živalih pod temi vrzelmi. Brez logotipa ali seznama PETA potrošniki v EU nikakor ne moremo vedeti ali kozmetična podjetja dovoljujejo ali plačujejo testiranje na živalih, tudi če so v skladu z uredbo EU. Pomembno je preveriti na uradni strani PETE katera podjetja so registrirana, da ne izvajajo poskusov na živalih, le tako se lahko prepričamo, kaj kupujemo.

Kako vedeti, katera podjetja in blagovne znamke ne testirajo na živalih in so veganskega izvora?

Zlati standard za zaveznike proti testiranju na živalih in kupce, ki želijo kupovati s sočutjem željene izdelke, je PETA. Ta deluje že od davnega leta 1987. Seznam podjetij, ki se nahajajo na njihovem seznamu se iz leta v leto zvišuje. Na listi PETA so izključno podjetja, ki ne testirajo na živalih nobene sestavine, formulacije ali izdelka. Na seznamu so podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo kozmetike, izdelkov za osebno nego, gospodinjskih čistilnih izdelkov in drugih običajnih gospodinjskih predmetov.

Podjetja lahko PETA certificira pod eno od dveh oznak:

  1. Certifikat »Animal Test-Free« oz. »brez testiranja na živalih« priznava PETA podjetjem in blagovnim znamkam, ki so dokazale, da oni in njihovi dobavitelji (kjerkoli na svetu) ne izvajajo, naročajo, plačujejo ali dovoljujejo kakršnihkoli preizkusov na živalih za njihove sestavine, pripravke ali končne izdelke in da nikoli ne bodo tega storili v prihodnosti.
  2. Certifikat »Cruelty-Free and Vegan« oz. »brez krutosti in vegansko« priznava podjetja in blagovne znamke, ki izpolnjujejo enake zahteve in katerih celotna linija izdelkov ne vsebuje sestavin živalskega izvora, npr. medu, čebeljega voska, barvila karmin idr. V to skupino sodi tudi naše podjetje laboratoriji Roig o čemer se lahko prepričate na naslednji povezavi.

Centella je zavezana k oskrbovanju svojih strank z aktivno na naravi temelječo kozmetiko iz ekološkega kmetijstva in pravične trgovine (FAIR TRADE). Te lastnosti se lahko pridobijo le z ekstrakcijjskimi procesi ali nežno predelavo, brez posredovanja sintetičnih kemičnih elementov ali onesnaževalskih procesov.

Z angažiranjem v organskem pravičnem pristopu k proizvodnji kozmetike, smo v Roig laboratorijih še bolj poudarili svoje vrednote, ki zagovarjajo ohranjanje ekosistemov ob hkratnem spoštovanju človekovih pravic.

Spoštovanje vrednot "pravične" kozmetike

Leta 2011, so se v EV. Roig Laboratorijih posvetili pridobivanju certifikata "pravične trgovine" ECOCERT ESR (Equitable, Solidaire, Responsable), kar pomeni, da surovine prihajajo samo od proizvajalcev, ki cenijo in spoštujejo temeljne človekove pravice in okolje. Tako je izključena vsaka oblika izkoriščanja, diskriminacije, prisilnega dela ali dela otrok. Zaščita žensk in otrok je ena izmed glavnih vrednot, ki jih zagovarjajo partnerji naše blagovne znamke.

Podpora sektorju organske pravične trgovine (Fair trade).

V duhu pravične trgovine, Centella spodbuja in sodeluje pri razvoju sektorjev pravične proizvodnje surovin, kot na primer sezama v Maliju, kariteja v Burkini Faso, argana v Maroku, lešnikov v Turčiji ...
Centella preko svojih partnerjev v okviru pravične trgovine podpira in zagotavlja:

 1. spoštovanje tradicionalnih vrednot svojih partnerjev,
 2. zavračanje izkoriščanja, spoštovanje pravic glede delovnega časa, zdravja, varnosti, varstva otrok in žensk
 3. Pošteno plačilo, ki omogoča dostojno preživetje delavcev in njihovih družin
 4. Trajnostni razvoj in ohranjanje tradicionalnih veščin
 5. Usposabljanje o ekoloških načinih pridelave in ohranjanje naravnih virov
 6. Pismenost in vpis v šolo, dostopno varstvo in izboljšanje življenjskih pogojev

Spoštovanje in skrb za okolje

Skrb za okolje je v središču pozornosti. To pomeni prepoved uporabe za zdravje in okolje škodljivih kemikalij. Dobre proizvodne prakse vključujejo to dimenzijo v procesih proizvodnje Centella, Hydraflore in Serenibio izdelkov, in sicer sistem ravnanja z odpadnimii vodami in energetskimi viri, s ciljem ohranitve ekosistema. Po specifikacijah za organsko kozmetiko, mora biti koncentracija naravnih, neposredno iz ekološkega kmetijstva pridobljenih sestavin v izdelku najmanj 95 odstotkov.
Pomembno je, da so te surovine gojene in pobrane z okolju prijaznim procesom. Zato pri pripravi negovalnih kozmetičnih linij Centella dajemo prednost rastlinam iz ekološkega kmetovanja.

Sezamov sektor v Maliju

Vzpostavljen v letu 2001 za diverzifikacijo pridelkov, ki se lahko prilagodijo na ostro sahelsko podnebje. Sezamova veriga v Maliju zdaj vključuje več kot 10 000 proizvajalcev lociranih na 150 lokacijah v Bamaku.

Ta sistem zagotavlja 'varnost, preglednost in kakovost oskrbe s sezamovimi semeni in s tem izjemno kakovost surovin za našo kozmetiko. Obrana semena se nato pošljejo neposredno našem francoskemu dobavitelju za pridobitev deviškega olja, ki ga uporabljamo v naših Centella, Hydraflore in Serenibio linijah.

V tej državi, ki velja za eno najrevnejših držav sveta je pravična trgovina pravi gospodarski in razvojni izziv z zagotavljanjem pomembnega prihodka  podeželskemu prebivalstvu.
Preglednost in medsebojno spoštovanje sta omogočila vzpostavitev stabilnega in pravičnega odnosa z lokalnimi proizvajalci.

Skozi ta sektor, so zagotovljena naslednja merila:

 1. nadzor proizvodnje: vsako leto, se kmetje in oljarji najprej sporazumejo o ciljih gojenja za tekoče leto, glede na obseg njihovih potreb. Nikoli ni bilo in nikoli ne bo vprašanje intenzivne pridelave ali nihanja v količinah za zadovoljitev globalnega povpraševanja. Goji se samo toliko kot je potrebno.
 2. obljuba dohodka: sektor je stabiliziral cene sezama v regiji na ravni, ki omogoča vsakemu proizvajalcu da dobi 30-70 % svojega letnega prihodka iz organskega sezama, medtem ko gojenje sezama predstavlja le tretjino  njegove kmetijske dejavnosti.
 3. brez ​​posrednikov: Naš dobavitelj je oskrbovan neposredno s strani malijskih proizvajalcev
 4. kakovost povezav med pridelovalci in oljarnami, ki delajo v medsebojnem zaupanju
 5. kakovost življenja družin skozi stabilizacijo njihovih prihodkov
 6. kakovost sezamovih semen in olja, pridobljenega z hladnim stiskanjem

S skoraj eno tono naročenega sezamovega olje na leto, podpiramo prizadevanja in zaveze naših dobaviteljev in se obvezujemo k sodelovanju v nadaljevanju tega programa.
Ta zaveza je običajna za industrijo, ki ponuja sezamovo olje, bogato z vitaminom E, esencialnimi maščobnimi kislinami, regenerativnimi lastnostmi in antioksidanti.
Organsko sezamovo olje s certfikatom pravične trgovine ECOCERT ESR.

NA VRH